H AΠΟΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ


 

Η απόρριψη των Μικρών και των Μεγάλων Ανθρώπων


Είσαι π.χ. ένας μικρός άνθρωπος, ένας λόγου χάριν μαθητής του Δημοτικού ή Γυμνασίου ή Λυκείου και οι συμμαθητές σου σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο επειδή εκφράζεις κάτι το διαφορετικό. Σε απορρίπτουν για τις ιδέες και τους στοχασμούς σου. Σε απορρίπτουν για τις εξυπνάδες και ανοησίες σου. Σε κοροϊδεύουν και σε χλευάζουν συστηματικά μάλιστα για το διαφορετικό όνομα ή και το παράξενο επίθετό σου. Σε εμπαίζουν και σε περιπαίζουν γιατί μεγαλώνεις χωρίς μητέρα ή χωρίς πατέρα. Και αυτό βέβαια σε πληγώνει. Σε κυνηγούν στα διαλλείματα σαν μία αιμοβόρικη αγέλη λύκων να σε στριμώξουν στην γωνιά να σε απειλήσουν ή να σε κτυπήσουν. Και αυτό βέβαια πληγώνει καθότι ψάχνεις να δείς που έφταιξες αφού σου καλλιεργούν αισθήματα κατωτερότητας. Σιγά σιγά σε ωθούν βιαίως να μεγαλώσεις… Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα της αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων λυκόπουλων.

Ως μικρός άνθρωπος και ζωηρός μαθητής του σχολείου βρίσκεις παρόμοια συμπεριφορά και από δασκάλους ή καθηγητές που σε στοχοποιούν. Σε απορρίπτουν με τον αντιπαιδαγωγικό τρόπο τους, και εμμέσως πλήν σαφώς ενθαρρύνουν και τους συμμαθητές σου εναντίον σου. Ενδέχεται μάλιστα να σε κατηγορήσουν ή να σε συκοφαντήσουν στους γονείς σου για πράγματα που δεν ενήργησες ποτέ στην αυλή του Σχολείου. Και αυτό βέβαια σε πληγώνει. Σιγά σιγά όμως σε ωθούν βιαίως να μεγαλώσεις… Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα της αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων λύκων, δηλ των μισθοφόρων εκπαιδευτικών.

Είσαι ταυτόχρονα ένα μικρό παιδί και οι γονείς σου, αυτοί οι μεγάλοι ενήλικοι άνθρωποι οι κατ΄οίκον φροντιστές σου, σε απορρίπτουν επειδή δεν είσαι πλέον το σημείον αναφοράς τους αλλά διότι μεταποιήθηκες μαγικώ τω τρόπω (μόλις χαθεί και εξανεμισθεί ο έρως και η αγάπη τους) η πέτρα του σκανδάλου της σχέσης τους.

Δεν συμμορφώνεσαι άμεσα με τις γονεϊκές αυταρχικές απαιτήσεις τους επειδή είσαι διαφορετικός με αποκλίνουσα συμπεριφορά σε απορρίπτουν και σε τιμωρούν με κάθε ηθικό ή ανήθικο τρόπο. Σε απορρίπτει ο πατέρας σου επειδή είσαι διαφορετικός και διότι εξ ιδιοσυγκρασίας φαίνεται να έμοιασες σε κάποιο μεγάλο βαθμό στην μητέρα σου. Παράλληλα σε απορρίπτει η μάνα σου επειδή θεωρεί ότι έμοιασες στον πατέρα σου σε αρκετά σημεία και στοιχεία του χαρακτήρος σου. Και αυτό βέβαια σε πληγώνει διότι για την μάνα σου πρόκειται. Σιγά σιγά όμως οι γονείς σου με τα αδύνατα στοιχεία του χαρακτήρα τους και τα ποικίλα κουσούρια τους σε ωθούν βιαίως να μεγαλώσεις… Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα της αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων λύκων που σε έφεραν στην ζωή.

Λογικώ τω τρόπω και φυσιολογικό επακόλουθο των προηγούμενων είναι να σε απορρίπτουν τα αδέλφια σου επειδή δεν ακολουθείς την παγιωμένη τακτική τους, την τακτική του συμβιβασμού και της ιδιοτέλειας, και επειδή είσαι διαφορετικός ως αποκλίνουσα προσωπικότητα και αδυνατούν να αντιληφθούν ή και φθονούν την διαφορετικότητα σου. Εδώ δεν μπορεί να υπάρξει εύκολα κάποια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα, διότι, αν το δέντρο είναι σαπρό και παραμένουν χρόνια ολόκληρα οι ρίζες σαπισμένες τι είδους καρπούς θα παράξει; Και αν το σημείον αναφοράς σου, οι γονείς σου, είναι διεσπασμένοι ή διαιρεμένοι, είτε χωρισμένοι, είτε οικείοι αλλά διαχρονικά αντικείμενοι και αλληλο-εχθρευομένοι, πώς θα φέρουν ουσιωδώς την ομόνοια και την ενότητα αναμεταξύ των αδελφών; Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο της συγγενείας σου, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο.

 

Μεγαλώνει συνεπώς αυτός ο μικρός άνθρωπος μέσα σε ακραίες και αντίξοες ψυχοσυναισθηματικές συνθήκες, και γίνεται μεγάλος άνθρωπος. Γίνεσαι λόγου χάριν ένας φοιτητής σε Πανεπιστήμιο. Εκφράζεις ανοικτά όπως πάντα τις ιδέες σου, τις απόψεις σου, τους στοχασμούς σου, βέβαια θεωρώ ότι κουβαλάς πλέον πλούσιες εμπειρίες και ισχυρά βιώματα, πράγματα ασυνήθιστα από τους κακομαθημένους και καλοβολεμένους μικρόψυχους συναγωνιστές σου στην Γνώση, και αυτή βέβαια η λόγου χάριν αφανής και παράδοξη προσωπικότητά σου –σημειωτέον που περπατάει διαφορετικά ανάμεσά μας- ενοχλεί σφόδρα τους «περπατημένους» ακαδημαϊκούς και τους σαχλεπίσαχλους συμφοιτητές σου, αφού είναι φανερό τις πάσι ότι ενοχλεί την αλαζονεία και την ζηλοφθονία τους, καθότι δεν συμμορφώνεσαι  άμεσα -εξ αιτίας της αποκλίνουσας προσωπικότητας σου- στις αυταρχικές και αλαζονικές απαιτήσεις του σάπιου και διεφθαρμένου ακαδημαϊκού τους συστήματος. Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο. Και αυτό βέβαια σε πληγώνει. Σιγά σιγά όμως όλοι αυτοί σε ωθούν βιαίως να μεγαλώσεις και άλλο για να μην παραμένεις μικρός ανθρωπάκος σε σώμα ενήλικου με μικρή ψυχή… Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα πλέον της αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων λύκων, δηλ. των μισθοφόρων ακαδημαϊκών.

Ο ίδιος μικρός και μεγάλος άνθρωπος, ο προηγούμενος φοιτητής μας, μεγαλώνει στο διάβα της ζωής του και συνάμα εισπράττει λίγες ή πολλές ερωτικές ή φιλικές ή αγαπητικές απογοητεύσεις στην ζωή του. Και αυτό βέβαια σε πληγώνει εν μέρει ενώ από την άλλη ενδόμυχα ίσως και να σε χαροποιεί διότι μόλις γλύτωσες από διάφορους ασύγνωστους μπελάδες. Πολλώ δε μάλλον όταν είσαι μεγάλος άνθρωπος και ώριμος άντρας πλέον και σε φτύνουν οι γυναίκες με τον τρόπο τους, σαν το σκουπιδάκι της βλεφαρίδας τους, χωρίς καν ένα λογικό αιτιολογικό. Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το γυναικουλίστικο και φαυλεπίφαυλο κατεστημένο, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά που απαιτούν σε απορρίπτουν με κάθε τρόπο. Σιγά σιγά όμως όλοι αυτοί οι μεγάλοι άνθρωποι, ιδιαζόντως οι ενήλικες γυναίκες -οι κατά φαντασία πριγκιπέσσες-, σε ωθούν βιαίως να μεγαλώσεις ψυχοσυναισθηματικά για να μην παραμένεις μικρός ανθρωπάκος σε σώμα ενήλικου με μικρή και κατάμαυρη ψυχή… Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα πλέον της αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων λύκαινων, δηλ. των αρπακτικών γυναικών.

Ο ίδιος και αυτός μεγάλος άνθρωπος απορρίπτεται μάλλιστα και από φίλους και συντρόφους… εξ αιτίας της διαφορετικότητας του, εξ αιτίας της διαφορετικής σκέψης του και του διαφορετικού τρόπου ζωής του… Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο της παρέας και φιλικής συντροφιάς, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική συμπεριφορά σε απορρίπτουν με κάθε απεθχή τρόπο. Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα της αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων λυκοφιλίων.

Ο εν λόγω μικρός και μεγάλος άνθρωπος, εξ αιτίας των διαχρονικών απορρίψεων και συστηματικών καλλιεργειών τινών αισθημάτων κατωτερότητας, ανακαλύπτει, ότι η διαχρονικά μειονεκτική του θέση είναι μόνον φαινομενική. Από τις πολλαπλές επιθέσεις των αγελαίων μικρών και μεγάλων λυκανθρώπων και τις σωρηδόν αρνητικές απορρίψεις εν μέσω της κοινωνικής ή ερωτικής ή φιλικής ή οικογενειακής ζωής ανακαλύπτει ότι δύναται να προχωρήσει σε άλλα διαφορετικά ψυχολογικά επίπεδα πιο θετικά και ότι δύνανται να μεταμορφωθούν συν τω χρόνω τα αρνητικά αισθήματα κατωτερότητας, σε αισθήματα ανωτερότητος, εξ αιτίας κάποιου φανταστικού ή πραγματικού του στόχου καθώς και της φυσιολογικής ροπής πρός την τελειότητα της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Η Ατομική Ψυχολογία του Adler μπορεί να δώσει επαρκείς και ικανές ψυχολογικές ερμηνείες για τον προηγούμενο τύπο της αποκλίνουσας προσωπικότητας ενός ίσως ακραίου υποθετικού σεναρίου, ενός πολύ ταλαιπωρημένου της ζωής μικρού ή μεγάλου ανθρώπου. Από τα αισθήματα κατωτερότητας το κάθε άτομο αναλόγως της διαχειρήσεως του εξελίσεται ως άνθρωπος μέσω του αέναου και επίπονου αγώνος για αρχοντική και αξιοπρεπή ανωτερότητα η οποία φαίνεται να είναι εσωτερική οντολογική και ψυχολογική έμφυτη τάση. Ο νευρωτικός ή δυσπροσάρμοστος άνθρωπος, η εγωκεντρική συσπείρωση στον εαυτό του, επιλέγει αυτό-καταστροφικούς τρόπους –εξ ού και οι αυτοκτονίες- μετά από ποικίλες απορρίψεις.


Ο υγιής άνθρωπος από την άλλη μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο του οφείλει στον εαυτό του και στους άλλους, ως εν εξελίξει κοινωνικό όν, όμως να εκπληρώσει με συνέπεια μία τριάδα από υπηρεσίες, όπως:

1. Εργασία ή διακονία ή υπηρεσία για τα προς το ζείν και προσφοράς στους Άλλους.

2. Έρως και Αγάπη, καθώς και με το σέξ λέει ο Adler, με μία στενή επαφή με το έτερο φύλο όπου σε αυτό το ιδιαίτερο διαπροσωπικό αγώνισμα δοκιμάζονται επαρκώς οι ψυχοσωματικές αντοχές των ατόμων.

3. Φιλία και Κοινωνικές επαφές.


Η αδυναμία του κάθε ατόμου να προσαρμοστεί στην προηγούμενη ψυχολογική τριάδα της Ατομικής Ψυχολογίας αποτελούν, φαίνεται, πολύ σοβαρά σημάδια νευρωτικού ή παραμελημένου ή ψυχωτικού ανθρώπου, όπου στην σύνολη διαγραμματική περίληψη και θεωρία της Ατομικής Ψυχολογίας, οδηγεί μετά από απελπισία στην αυτοχειρία και αυτοκτονία του ατόμου.

Μέσα από τις πιό πρόσφατες συγκλονιστικές εμπειρίες και υπηρεσίες μου, ως Σύμβουλος Ψυχικής και Πνευματικής Υγείας, να αναφέρω, ότι μία εκ των πελατισσών μου η αγαπητή μου κ. Ν. ήρθε τους τελευταίους μήνες κοντά μου μετά από την ειδεχθή, αποτρόπαια, παράξενη και περίεργη αυτοκτονία του πρωτότοκου γιού της.

Ο 30χρονος λεβέντης υιός της, υποπλοίαρχος στο επάγγελμα, φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ήταν μία παρόμοια αποκλίνουσα και νευρωτική προσωπικότητα με την προηγούμενη ατομική προσωπικότητα που εκτενώς περιγράψαμε. Μέσα σε ένα μήνα –τον τελευταίο της ζωής του- κατά τα φαινόμενα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω περισυλλέξει μέχρι στιγμής βίωσε εκρηκτικά την ερωτική απόρριψη και απογοήτευση από την ερωμένη του. Εξ αιτίας της νευρωτικής συμπεριφοράς του αλλά και άλλων τινών συγκεκριμένων ανησυχιών του η καλωσυνάτη μητέρα του πολύ εύλογα τον απομάκρυνε προσωρινά από κοντά της. Ο ίδιος μέσα στις έντονες διαπροσωπικές σχέσεις του δεν βρήκε εκείνο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μία ηθική υποστήριξη από τον μοναδικό αδελφό του. Όλα αυτά –και όχι μόνον- ενδεχομένως να συνέκλιναν κάπως και να οδήγησαν στην απελπισία καθώς και στην μοιραία επιλογή της αυτοχειρίας.

Το πλέον παράδοξο στην όλη ιστορία της αυτοχειρίας του Β. είναι ότι τις τελευταίες προηγούμενες ημέρες της ζωής του έκανε με φίλους του μαθήματα καταδύσεων μέσα σε πελάγη ευτυχίας, ενώ μάλιστα διασκέδασε το τελευταίο βράδυ με τους φίλους του… δεν έδειχνε σε κανέναν απολύτως σημαντικά απτά ψυχολογικά σημάδια –παρά μόνον άφησε κάποια ίχνη, μερικά στοιχεία και ενδείξεις- για το αποτρόπαιο τέλος που διενεργήθηκε.

Θέλω να πώ δηλαδή, στο ψυχολογικό πλαίσιο του προλαμβάνειν, ότι ο μελλοντικός αυτόχειρας είναι και ζεί ανάμεσά μας, κυκλοφορεί μέσα στα σπίτια μας αλλά βρίσκεται και μέσα στον εργασιακό μας χώρο ή και στις παρέες μας…

Μία άλλη πελάτισσα μου η κ. Α. αισθάνεται δικαίως για πολλούς λόγους ότι έχει απορριφθεί ερωτικά και αγαπητικά από τον σύζηγο της, αλλά συνεχίζει για διάφορους πρακτικούς λόγους να συμβιώνει μέσα σε ψυχοσυναισθηματικά αντίξοες συνθήκες μαζί του. Η μάνα της και ο πνευματικός της της απαγορεύουν αυστηρά δια ροπάλου το διαζύγιο. Τι να πράξει η εν λόγω ψυχή; Μία άλλη πελάτισσα μου η κ. Α. έχει απορριφθεί από μικρή από την μητέρα της, μεγάλωσε ουσιαστικά με την γιαγιά της, με έναν αδιάφορο πατέρα, και αυτό είναι σίγουρα ένα μελανό στίγμα για κάθε ζωντανό ανθρώπινο όν. Πώς να το αντιμετωπίσει κανείς; Άλλη πελάτισσα μου η κ. Δ., έφτασε σε σοβαρούς λογισμούς απελπισίας, καθότι έστειλε εν μέσω πανδημίας για λόγους προφύλαξης σε οίκο ευγηρίας την υγιέστατη γιαγιά της και η καϋμένη γιαγιούλα εν τέλει από ανθρώπινη απροσεξία πέθανε από κορωναϊό. Πώς θα ζήσει η εγγονή με τόσες τύψεις και ενοχές; Μια νέα πελάτισσα μου η κ. Ν. αισθάνεται να την έχει απορρίψει ο εγωκεντρικός άντρας της και το έριξε κυριολεκτικά στο φαγητό. Πώς να την επαναφέρουμε στην πραγματικότητα; Τελευταία, μόλις προχθές γνώρισα ένα έγγαμο κορίτσι με μικρό παιδάκι στα όρια της κατάθλιψης επειδή τα αφεντικά της αποφάσισαν να την απολύσουν με κάποιο ψευδοδικαιολογητικό. Πώς να το αντιμετωπίσει; Μία φίλη Ψυχολόγος μου εξομολόγηθηκε ότι την έχουν απορρίψει οι γονείς της επειδή γέννησε εξώγαμο παιδάκι. Βλέπετε και οι Ψυχολόγοι θέλουν τον ψυχοθεραπευτή τους. Μία άλλη φίλη, μια Χριστιανή γυναίκα, μου εξολογήθηκε ότι ο πνευματικός της πατέρας την συκοφαντεί και αποκαλύπτει κάπου τις αμαρτίες της… Οι ψυχολογικές ιστορίες αυτού του είδους δεν έχουν τελειωμό…

Και όταν δεν συμμορφώνεσαι με το κατεστημένο της πελατειακής σχέσης ή της παρέας ή και της φιλικής ή ερωτικής συντροφιάς, όταν δεν έχεις την αρμόζουσα κανονιστική και δεοντολογική συμπεριφορά σε απορρίπτουν άρδην με κάθε απεθχή ή απότομο και βίαιο τρόπο.

Υπάρχουν βέβαια και οι φωτεινές εξαιρέσεις στον κανόνα της περιρρέουσας αμετροεπούς και αιμοδιψούς συμπεριφοράς και στάσης των αγελαίων μικρών και μεγάλων Κοκκινοσκουφίτσων.

 

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΡΙΣΕΩΣ: Γιατί άραγε εμείς οι μικροί και μεγάλοι άνθρωποι δυσκολευόμαστε τόσο πολύ, πάρα πολύ, στο ζήτημα της ερωτικής ή φιλικής ή επαγγελματικής ή κοινωνικής ή γονεϊκής ή συγγενικής ή οικογενειακής ή σχολικής ή και κάθε άλλου είδους διαπροσωπικής απορρίψεως;


Γιατί άραγε δεν δυνάμεθα να διαχειριστούμε ψυχο-λογικά την απόρριψη;

 







Του Παναγιώτη Νούνη

Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας - Life Coach

† Θεολόγος - Θρησκειολόγος - Φιλόλογος

 

panagiotisnounis@gmail.com

https://web.facebook.com/panagiotisnouni

https://www.yourtherapist.gr/partner/panagiotis-noynis/

Tηλέφωνο επικοινωνίας: 00357+96897711

Σχόλια

Δημοφιλείς Αναρτήσεις