Γιατί οι δοκιμασίες και οδύνες είναι πολύ ωφέλιμες και ευεργετικές για την ζωή σου;

 


Γιατί οι δοκιμασίες και οδύνες είναι πολύ ωφέλιμες και ευεργετικές για την ζωή σου;
Μη φοβού, τις δοκιμασίες και τις οδύνες της ζωής, διότι, ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα σου!
Μη φοβάσαι, τις δοκιμασίες, τις δυσκολίες, τις συκοφαντίες, το φτύσιμο, την απόρριψη, την χλεύη και τον φαύλο κυνισμό των ανθρώπων. Οι δοκιμασίες, οι θλίψεις, οι οδύνες, οι πικρίες νομίζω μέσα από την καθημερινή εμπειρία της ζωής μου, μας κάνουν πιό δυνατούς και φυσιολογικούς τελικά, ανθρώπους!
Οι δοκιμασίες, ενισχύουν, χίλια τα εκατό την ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα σου.
Πώς άραγε, θα αποκτήσεις ενσυναίσθηση του πλησίον σου, αν δεν μπορείς να ανεχτείς τις δοκιμασίες της ζωής σου;

Δεν ήρθες στο κόσμο αυτόν για να τρέφεις τον Νάρκισσο εαυτόν και εγωκεντρισμό σου!...

Άσε το Εγώ σου εκούσια να λυγίσει, να καμφθεί, να τσακίσει, διότι, διαφορετικά θα στο συντρίψουν ακούσια, οι άλλοι! Γίνε σε παρακαλώ σαν το ευλογημένο, εύπλαστο, εύχρηστο, ευπροσάρμοστο και ευλίγιστο νερό!...
Οι δοκιμασίες και οι θλίψεις, συνθλίβουν το Εγώ, την φαντασιακή ωραιοποιημένη ιδέα και πλαστή εικόνα που πλάθεις για τον εαυτό σου! Τα είδωλα είναι καταδικασμένα να συντρίβουν!! Μη φοβού, τις δοκιμασίες και τις οδύνες της ζωής, διότι, ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα σου!
Ο εσωτερικός εαυτός σου, δεν είναι το εγώ σου!

Η προσωπικότητα μου, ο αληθής εαυτός μας, δεν ταυτίζεται με το Εγώ μας! Ας πληγωθεί και ας το πληγώσουν οι περαστικοί, οι αχάριστοι, οι σκληρόκαρδοι και αδιάκριτοι άνθρωποι της ζωής μας.

Πραγματικά, οι δοκιμασίες της ζωής είναι: πολύ σημαντικές και ωφέλιμες για την ζωή μας. Σημασία έχει η διαχείριση των δοκιμασιών. Μη φοβού, τις δοκιμασίες και τις οδύνες της ζωής, διότι, ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα σου!
Οι δοκιμασίες είναι, κάτι ωσάν τις εξεταστικές του πανεπιστημίου, για να προχωρήσει κανείς αξιολογούμενος/η στο επόμενο επίπεδο και εξάμηνο της μεγάλης σχολής... του Πανεπιστημίου της ζωής!

Δεν πειράζει, αν ρίξεις τα μούτρα σου, και ζητήσεις βοήθεια από τους άλλους ανθρώπους. Δεν πειράζει, να ζητάς βοήθεια από τους Άλλους. Δεν πειράζει, να ζητάς συγνώμη από και με την καρδιά σου για όπου φταις και για όπου δεν φταις. Δεν πειράζει, να εκφράζεις ευγνωμοσύνη και ευχαριστίες για το παραμικρό.
Πειράζει, όμως, να εκφράζεις αδιακρίτως γνώμη, άποψη και συμβουλές στους Άλλους, χωρίς να σε έχουν ερωτήσει. Πειράζει, όμως, να μη σέβεσαι την γνώμη του Άλλου και να καπελώνεις τους πάντες για να λες εξυπνοβλακείες. Πειράζει όμως, να συμπεριφέρεσαι σαν κακομαθημένο και στενοκέφαλο παιδάκι, διότι, είσαι φορτωμένος/η με ψυχολογικά συμπλέγματα.

Πειράζει, να έχεις δίπλα σου πολύτιμους ανθρώπους, ωσάν τους πολύτιμους λίθους, και να ξεχαρμανιάζεις καθημερινά τους εμετούς, την γκρίνια και τον θυμό σου, ωσάν να είναι οι καλοβολεμένοι σάκοι του μποξ.
Όποιος νομίζει, ότι είναι αυτάρκης και πλήρης του εαυτού του, και μάλιστα ότι δεν έχει ανάγκη τους ανθρώπους, πλην του μεγαλειωτάτου/της εαυτού σου, σίγουρα είναι ζήτημα ωρών και ημερών να προσγειωθείς ανώμαλα στην πραγματικότητα.
Οι δοκιμασίες, είναι τελικά χρήσιμες και ωφέλιμες για τους ανιδιοτελείς, καλούς και δικαίους ανθρώπους, ώστε να αυξηθεί η καλοσύνη και δικαιοσύνη τους. Μη φοβού λοιπόν, τις δοκιμασίες και τις οδύνες της ζωής σου, διότι ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα σου!
Οι δοκιμασίες, είναι τελικά χρήσιμες και ωφέλιμες για όλους εμάς τους υπόλοιπους, για τους δήθεν καλούς, τους άδικους και ιδιοτελείς ανθρώπους, ώστε να επαναξιολογηθεί και να επαναρρυθμιστεί η πορεία μας εν μέσω οδυρμών στην κοιλάδα του Κλαυθμώνος. Μη φοβού, τις δοκιμασίες και τις οδύνες της ζωής, διότι, ενισχύουν την ψυχοσυναισθηματική ανθεκτικότητα σου!
Ο Ισαάκ ο Σύρος, τον γνώρισα από μικρός μέσα από τα βιβλία του, είναι πραγματικά ένας γνήσιος Παιδαγωγός και απλανής Σύμβουλος, άριστος αρχαίος Ψυχολόγος, Φίλος και Φωτισμένος Άνθρωπος του Θεού , καθότι έφτυσε αίμα για να λάβει το Πνεύμα της Αληθείας και να φωτιστεί, για να μας (δια)φωτίζει μέσα στους αιώνες με τα Ασκητικά έργα του, δηλαδή τα πραχθέντα, τα γραφθέντα και τα λεχθέντα του.

© Του Παναγιώτη Νούνη

~ Εκπαιδευτικός | Αναπληρωτής Καθηγητής
~ Σύμβουλος ψυχικής υγείας - η πρώτη συνεδρία δωρεάν.
Για έμμεση γραπτή επικοινωνία στο messenger είτε στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο

Σχόλια

Δημοφιλείς Αναρτήσεις