7 ΤΡΟΠΟΙ ΠΟΥ Ο ΘΥΜΟΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ

 




7 τρόποι που ο θυμός καταστρέφει την υγεία σας!



 Οι άνθρωποι που είναι συνήθως θυμωμένοι αισθάνονται πιο συχνά άρρωστοι. 

Εξάπαντος ο θυμός μπορεί να είναι καλός για εσάς σε κάποιες περιπτώσεις, όταν αντιμετωπίζεται γρήγορα και εκφράζεται με υγιή τρόπο. Στην πραγματικότητα, ο θυμός μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να σκεφτούν πιο λογικά. Ωστόσο, τα επεισόδια θυμού, όπως το να μην εκφράζετε τον θύμο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να έχετε έντονες εκρήξεις οργής, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία και το σώμα σας. Εάν χάνετε συχνά την ψυχραιμία και την αυτοκυριαρχία σας εξαιτίας του θυμού, εδώ είναι επτά σημαντικοί λόγοι για να μείνετε ήρεμοι.

1. Ένα θυμωμένο ξέσπασμα θέτει την καρδιά σας σε μεγάλο κίνδυνο. 

Η επίδραση του θυμού στην καρδιακή σας υγεία είναι πολύ σοβαρή. «Δύο ώρες μετά από μια οργισμένη έκρηξη, η πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής διπλασιάζεται», επίσης, «ο καταπιεσμένος θυμός – που τον εκφράζεις έμμεσα ή προσπαθείς να τον ελέγξεις, σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις»,  λέει ο Chris Aiken MD, (εκπαιδευτής Κλινικής Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Wake Forest και διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Διάθεσης στο Winston-Salem, Βόρεια Καρολίνα). Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατακλύζονται από θυμό, ως χαρακτηριστικό  της προσωπικότητας τους, είχαν διπλάσιο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου από τους λιγότερο θυμωμένους συνομηλίκους τους.

Για να προστατέψετε την καρδιά σας, εντοπίστε και αντιμετωπίστε τα συναισθήματά σας προτού χάσετε τον έλεγχο. «Ο εποικοδομητικός θυμός – όταν επιλέγεις να μιλήσεις απευθείας στο άτομο με το οποίο είσαι θυμωμένος και να αντιμετωπίσεις την απογοήτευση με τρόπο που να οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων και την μείωση του θυμού - είναι ένα πολύ φυσιολογικό, υγιές συναίσθημα  και δεν σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις», λέει ο Aiken.

 

2. Ο θυμός αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού. 

Εάν είστε επιρρεπείς στις εκρήξεις θυμού, προσέξτε. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι υπάρχει τρεις φορές υψηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου από θρόμβο αίματος στον εγκέφαλο ή αιμορραγία εντός του εγκεφάλου τις επόμενες δύο ώρες μετά από μια θυμωμένη έκρηξη.  Για άτομα με ανεύρυσμα σε μία από τις αρτηρίες του εγκεφάλου, υπάρχει έξι φορές υψηλότερος κίνδυνος ρήξης αυτού του ανευρύσματος μετά από μια οργισμένη έκρηξη.

Μερικά καλά νέα: Μπορείτε να μάθετε να ελέγχετε αυτές τις θυμωμένες εκρήξεις. «Για να προχωρήσουμε σε μια θετική αντιμετώπιση, πρέπει πρώτα να προσδιορίσουμε τι προκαλεί τον θυμό και, στη συνέχεια, να μάθουμε πώς να αλλάξουμε την αντίδραση μας», λέει η Mary FristadPhD, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο. 

Αντί να χάσετε την ψυχραιμία σας, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, μην αντιδράσετε αμέσως, και αν το θεωρείτε χρήσιμο αλλάξτε περιβάλλον κάνοντας ένα περίπατο. 

3. Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. 

Εάν είστε θυμωμένοι και γεμάτη εντάσεις όλη την ώρα, τότε  είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο συχνά άρρωστοι. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι, σε υγιείς ανθρώπους, απλώς και μόνο στην υπενθύμιση μιας θυμωμένης εμπειρίας από το παρελθόν τους,  προκλήθηκε μια μείωση έξι ωρών στα επίπεδα της ανοσοσφαιρίνης αντισώματος Α, πρωταρχική ουσία άμυνας που υπάρχει στα κύτταρα και καταπολεμά τις μολύνσεις.

Εάν είστε κάποιος που είναι συνήθως θυμωμένος,  τότε πρέπει να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρησιμοποιώντας μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης. « Ξεκινήστε με ηρεμία, επιδιώξτε μια ομαλή  επικοινωνία, με σκοπό την αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων, εναλλακτικά χρησιμοποιήστε το χιούμορ, αναδιαρθρώστε τις σκέψεις σας για να ξεφύγετε από αυτήν την έντονη διάθεση,  και τέλος μην κάνετε καμία σκέψη αν αυτό είναι δυνατό, αποστασιοποιηθείτε από τον θυμό - αυτοί είναι όλοι καλοί τρόποι αντιμετώπισης», λέει ο Fristad. 

4. Τα προβλήματα θυμού μπορούν να κάνουν το άγχος σας χειρότερο. 

Εάν ανησυχείτε συχνά, είναι σημαντικό να σημειώσετε ότι το άγχος και ο θυμός μπορούν να συμβαδίζουν. Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Cognitive Behavior Therapy’, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο θυμός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής (GAD), μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβολική και ανεξέλεγκτη ανησυχία δηλώνοντας παρουσία στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου. Όχι μόνο βρέθηκαν υψηλότερα επίπεδα θυμού σε άτομα με GAD (γενικευμένη αγχώδης διαταραχή), αλλά η εχθρότητα - μαζί με τον εσωτερικευμένο, ανεξέλεγκτο θυμό - συνέβαλε σημαντικά στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων GAD.

 

5. Ο θυμός συνδέεται επίσης με την κατάθλιψη. 

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με επιθετικότητα και οργισμένες εκρήξεις, ειδικά στους άνδρες. «Στην κατάθλιψη, ο παθητικός θυμός - όπου μιλάς γι 'αυτό αλλά ποτέ δεν προχωράς σε μια δράση για αυτό - είναι συνηθισμένος», λέει ο Aiken. 

Η Νο 1 συμβουλή του για κάποιον που αγωνίζεται με κατάθλιψη αναμεμειγμένη με θυμό, είναι να απασχοληθεί με κάποια άλλη δραστηριότητα και να σταματήσει να σκέφτεται πολύ και να αναλύει πολύ.

«Κάθε δραστηριότητα που σε απορροφά πλήρως είναι μια καλή θεραπεία για τον θυμό, όπως αθλητικές δραστηριότητες, χόμπι που απαιτούν συγκέντρωση και γνώσεις, ή άλλες δημιουργικές εργασίες», λέει. «Αυτά τείνουν να γεμίζουν εντελώς το μυαλό μας και να τραβούν την εστίασή μας προς την παρούσα στιγμή, και δεν υπάρχει περιθώριο να θυμόμαστε τον θυμό και τα συναισθήματα που τον συνοδεύουν όταν το κάνουμε αυτό».

 

6. Ο θυμός μπορεί να βλάψει τους πνεύμονές σας. 

Ακόμα και αν δεν είστε καπνιστής, οι πνεύμονες σας μπορεί αν υποστούν βλάβη αν είστε συνεχώς θυμωμένοι και κάνετε εχθρικές σκέψεις για ένα άτομο. Μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μελέτησε 670 άντρες για οκτώ χρόνια χρησιμοποιώντας μια μέθοδο βαθμολόγησης εχθρότητας για τη μέτρηση των επιπέδων θυμού και αξιολόγησε τυχόν αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων των ανδρών. Οι άνδρες με την υψηλότερη βαθμολογία εχθρότητας είχαν σημαντικά χειρότερη εικόνα πνευμόνων, γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η αύξηση των ορμονών του στρες, που σχετίζονται με συναισθήματα θυμού, είναι ικανές να δημιουργήσουν φλεγμονή στους αεραγωγούς.

7. Ο θυμός μπορεί να συντομεύσει τη ζωή σας. 

Είναι αλήθεια ότι οι χαρούμενοι άνθρωποι ζουν περισσότερο; 

«Το άγχος συνδέεται πολύ στενά με τη γενική υγεία. Εάν είστε αγχωμένοι και θυμωμένοι, θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής σας », λέει ο Fristad. 

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που πραγματοποιήθηκε σε περίοδο 17 ετών διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια που κρατούν τον θυμό τους έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από εκείνα που εξωτερικεύουν το θυμό τους και προσπαθούν να βρουν λύσεις.

«Η εκμάθηση του θυμού με τον κατάλληλο τρόπο είναι στην πραγματικότητα μια υγιής χρήση του θυμού», λέει ο Fristad. 

Εξάπαντος αν δεν αισθάνεστε άνετα να εκφράσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, ούτε να διαχειριστείτε τον θυμό σας και νιώθετε έντονο άγχος συχνά, τότε θα ήταν καλό να συνεργαστείτε με έναν ειδικό για να βρείτε τον τρόπο ώστε να μην εσωτερικεύετε όλες αυτές τις αρνητικές καταστάσεις και να τις αντιμετωπίζετε με έναν τρόπο που θα συμβάλει θετικά στην υγεία σας.

Εάν κάποιος παραβιάζει τα δικαιώματά σας, πρέπει να του το πείτε αμέσως, πρέπει να λέτε στους ανθρώπους ότι σας ενοχλεί και σας θυμώνει, όπως πρέπει να τους λέτε τι χρειάζεστε και με ποιόν τρόπο.

 

Επισκεφθείτε το site μας και επιλέξτε μια δωρεάν πρώτη συνάντηση με κάποιον ειδικό!

πατήστε εδώ για να δείτε τις υπηρεσίες μας

Αποκλειστικά για το psycho-logic.gr - Πρώτη δημοσίευση άρθρου 20/09/2020

 

Μετάφραση: Παναγιώτης Νούνης, Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας – Life Coach

Φιλολογική Επιμέλεια: Μάξιμος ΠαπάςΦιλόλογος

 

Πρωτότυπη δημοσίευση και πηγή του άρθρου: δείτε εδω  


Σχόλια

Δημοφιλείς Αναρτήσεις