ΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ LIFE COACHING

 



Λόγος περί του Life Coaching

Παναγιώτης Νούνης | Σύμβουλος Ψυχικής & Πνευματικής Υγείας – Life Coach

Εξ αρχής θα ήθελα να γράψω ένα εξειδικευμένο και απλό κείμενο όπου να μπορεί να αποτυπώσει καθαρά, απλοϊκά και ευσύνοπτα τι ακριβώς είναι και ποια τα οφέλη του «λάϊφ κόουτσινγκ» (=Life Coaching). Τέτοιου είδους (προ)εισαγωγικά κείμενα που δύνανται να υποψιάσουν για το έργο, το λειτούργημα και την αποστολή των Coaches έχουν γραφτεί αρκετά στον διαδικτυακό χώρο.

 

Ο σύγχρονος άνθρωπος, μου φαίνεται σήμερα ότι ζεί -ακούσια ή εκούσια- κάπως έντονα τις ριψοκίνδυνες και φοβερές περιπέτειες του πολυμήχανου Οδυσσέα της Ιθάκης, εντός μιας αγωνιώδους, ανήσυχης, στρεσογόνου, καταπιεστικής, καταθλιπτικής, θλιβερής, πικρής και υπέρ του δέοντως αγχωτικής και ανέραστης (εξ αιτίας της σαρκολατρείας ή και σεξομανίας) ζωής η οποία δύναται να απεικονιστεί όπως εκείνο το μυθολογικό εξ ανάγκης ρωμαλέο πέρασμα του Οδυσσέα ανάμεσα από τις ελκυστικές μεν ανθρωπόμορφες δε –πλήν αιμοδιψείς και ανθρωποφάγους- Σειρήνες.

Βέβαια, το ουσιώδες ερώτημα που παραμένει αμείλικτο κατά την γνώμη μας, είναι: ποια είναι άραγε τα οφέλη, οι ομοιότητες και οι διαφορές μεταξύ της Συμβουλευτικής και του Life Coaching; Ποια είναι ουσιωδώς η αποστολή του Coaching στον σύγχρονο κόσμο και στον πολύ ταλαιπωρημένο και πονεμένο άνθρωπο; Αυτά τα ερωτήματα αναντίρρητα δύναται ο καθείς καλοπροαίρετος άνθρωπος να τα επιλύσει τόσο θεωρητικά όσο και εμπειρικά μαζί με πεπειραμένους ειδικούς της Προπονητικής ή του Coaching που θα επιλέξει να συνεργαστεί.

Μπορεί βέβαια το Life Coaching ως προπονητική ή καθοδήγηση ζωής αλλά και εκπαίδευση ή μύηση ευζωΐας να μην είναι, από ψυχολογικής και ψυχιατρικής απόψεως, μια καθιερωμένη ψυχολογική ή νευρολογική θεραπεία, αλλά η πυρηνική μεθοδολογία του εξ αιτίας της βαθιάς επιρροής του λ.χ. από την Κλινική ή Θετική Ψυχολογία και σωρηδόν άλλου είδους Ψυχολογίες, Κοινωνιολογίες, Φιλοσοφίες και Ψυχαναλυτικές Σχολές, είναι ουσιωδώς μία άλλου είδους ανθρωπιστική «Ψυχο-θεραπεία», εκτός βέβαια του συμβατικού και επιστημολογικού πλαισίου, κυρίως εξ αιτίας της δημιουργηθείσας μιας υγειούς πελατειακής και φιλικής, καλύτερα συνεργειακής σχέσεως Coach & Coachee (=Προπονητού ευζωΐας & Προπονουμένων) όπως ακριβώς, η ταυτόσημη ιαματική και αληθινή σχέση υφίστατο στην Αρχαία Ελλάδα στις διάφορες ποικιληδόν Φιλοσοφικές Σχολές όπου Φιλόσοφοι & μαθητευόμενοι μάγοι Φιλοσοφούντες, καλλιεργούσαν, πρακτικά μέσω του παιδαγωγικού έρωτα, εκείνου του αγνού αλλά και σφοδρού έρωτα για την μάθηση, την ευδαιμονία και την Αυτογνωσία, την προσωπική και επαγγελματική (από)κατάσταση της ζωής των μαθητευόμενών τους.

Αυτό το προηγούμενο δεν είναι καθόλου αυθαίρετο, μιας και σήμερα το έχει αναδείξει γλαφυρά στο περιώνυμο διδακτικό μυθιστόρημα Υπαρξιακής Ψυχοθεραπείας ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Irvin Yalom «Όταν έκλαψε ο Νίτσε». Ούτε ο μέγας Φιλόσοφος Νίτσε, αλλά ούτε ο πατέρας της Ψυχανάλυσης Μπρόϊερ επέλεξαν -εν συνειδήσει τουλάχιστον- κάποιον Ψυχολόγο-Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή για να επιλύσουν τα εσωτερικά ψυχολογικά τραύματα ή ενδόμυχα ή υπαρξιακά και πολύ προσωπικά τους ζητήματα, λ.χ. όσον αφορά κυρίως το ερωτικό τους στοιχείο και ειδικώτερα τις ερωτικές σχέσεις τους με γυναίκες απ΄τις οποίες ένοιωθαν βαθιά πληγωμένοι-πικραμένοι-κακοποιημένοι και διεσπασμένοι πνευματικά, ψυχικά, ψυχολογικά και ψυχοσωματικά.

Αναμφίβολα και οι σύγχρονες μορφές Ψυχοθεραπείας και Ψυχαναλύσεως έχουν γεννηθεί από σημαίνοντα Φιλοσοφικά Συστήματα. Η μήτρα της Ψυχολογίας είναι γνωστό τις πάσι ότι εγεννήθη υπό της Φιλοσοφίας. Στο εν λόγω μυθιστόρημα η αποθεραπεία του Νίτσε αλλά και του γιατρού Μπρόιερ στο (πολύ)τετραυματισμένο ερωτικό τους στοιχείο επήλθε μέσα από σημαίνουσα παιδαγωγική και ερασμία διαλεκτική προπόνηση γερών νεύρων, από την ιαματική και καθοδηγητική διαλεκτική φιλοσοφική και φιλική σχέση τους εις την οποία φαίνεται εξάπαντος να θεμελιώνονται συνεσκιασμένα οι προπονητικές αρχές του Coaching.

Η νεοεποχήτικη επιστήμη των επιστημών, το Life Coaching αν έχει ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα της, θεωρώ, ότι δεν είναι μόνον οι σημαίνουσες θεμελιώδεις επιρροές (αλλά η εκρροές της) της καθώς και η χρησιμοποιήση ως παιδαγωγικών εργαλείων εκ των διαφόρων καθολικών επιστημονικών κλάδων, αλλά μάλλον είναι, συναφώς, η έμπνευση-καθοδήγηση από τον Lifecoach στον Coachee τριών απαραίτητων ηθολογικών (και όχι ηθικιστικών ή ηθικολογικών) προϋποθέσεων για ριζηδόν αναθεώρηση και την σταδιακή εν εξελίξει μεταμόρφωση της δυσβάστακτης, αγχώδους και μη ερωτικής ζωής, μέσω της Πίστης, της Ελπίδας και της ερασμίας Αγάπης για την παρούσα εν γένει χωροχρονική ζωή, η οποία αναμφίβολα και είναι μυστηριώδες δώρον Θεού.

Βέβαια, για να φάει κανείς ένα νόστιμο γλυκό, θα πρέπει κάποιος ειδικός Ζαχαροπλάστης (όχι ο τρώγων και ο απολαμβάνων ενίοτε λαίμαργα το έδεσμα) που έχει έρωτα με το άθλημα του να σπάσει και μερικά αυγά, αντιστοίχως, αυτή είναι η κατ΄εξοχήν υπηρεσία του «λάιφ κόουτσινγ», όπως ακριβώς είναι η δουλειά του Ζαχαροπλάστη που σπάει εξ ανάγκης τα αυγά για να δημιουργήσει ένα εύγευστο γλυκάκι.

Ιδιαίτερα στο σημείο των ατομικών, εσωτερικών και περιοριστικών πεποιθήσεων ή ιδεοληψιών θα πρέπει ως Coaches να σπάσουμε αυτό το καταραμένο τσόφλι των απόλυτων βεβαιoτήτων και των ριζομένων πεποιθήσεων ή και εμμονικών ιδεολογιών που βραχυκυκλώνουν εξάπαντος την ψυχολογία, το ερωτικό στοιχείο και την ύπαρξη των ανθρώπων. Αρχής γενομένης από των εαυτών μας, τον εαυτό μου!



Πρώτη δημοσίευση άρθρου 25 Ιουλίου 2020 στο Blog του Your Therapist

πηγή

Δεύτερη δημοσίευση άρθρου 12 Σεπτεμβρίου 2020 στο site του Psycho-logic.gr 

πηγή

Σχόλια