Βιβλιοπρόταση #001 περί της απώλειας, του πένθους και εν γένει στα άδυτα του μυστηρίου του Θανάτου

 


Βιβλιοπρόταση #001 περί της απώλειας, του πένθους και εν γένει στα άδυτα του μυστηρίου του Θανάτου:
Και ο κλήρος έπεσε στα δάκρυα (Ο κινηματογράφος της απουσίας του Θεού σε θεολογική παρακολούθηση), του π. Βασιλείου Χριστοδούλου, εκδόσεις: ΓΡΗΓΟΡΗ, Αθήνα 2018, σσ. 471.
Είμαι ευγνώμων στον Θεό, για την ιδιαίτερη γνωριμία μου (Αθήνα 2012, Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Καλλιθέα) με τον π. Βασίλειο Χριστοδούλου μετά των συν αυτώ εκλεκτών ψυχών και ενοριτών του, καθότι βρήκα γνήσια ωφέλεια και βαθιά παρηγοριά προσωπικά σε πολλά και σε διάφορα θεολογικά και πνευματικά ζητήματα που είχα τότε όταν τον γνώρισα σαν φοιτητής και αμέσως μετά ως απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ.
Δεν μπορώ να ξεχάσω τις όμορφες και πολύτιμες κινηματογραφικές βραδιές μας και τα θεσπέσια εορταστικά δείπνα μας, όπου κατά την διάρκεια ή στο τέλος τους γινόταν μια πολύ ενδιαφέρουσα θεολογική και φιλοσοφική ανάλυση και συζήτηση.
Αυτές λοιπόν οι ενδιαφέρουσες ταινίες, με τις οξυνούστατες και εύστοχες θεολογικές αναλύσεις (που πηγάζουν κυρίως μέσα από την σημαντική ποιμαντική εμπειρία του ως πνευματικού ποιμένα) του πατρός Βασιλείου Χ. έλαβαν σάρκα και οστά και έγιναν ένα πάρα πολύ ωραίο, χρήσιμο και εντυπωσιακό πνευματικό βιβλίο, που θα ωφελήσει νομίζω πολλούς καλοπροαίρετους ανθρώπους στις ημέρες μας.... ιδιαζόντως, όσους έχουν την συνήθεια να παρακολουθούν ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές ταινίες που προβληματίζουν σε βαθύτερα επίπεδα.
Επ' ευκαιρίας όμως των εν λόγω συγγνωστών εθνικών μας τραγωδιών, των πένθιμων οδυνών, αναστεναγμών και ωδίνων της ματαιότητας του παρόντος βίου, και αφού βιώνουμε άπαντες πλέον το μυστήριο του Θανάτου στην ενθάδε Κοιλάδα του Κλαυθμώνος, σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο, σας παραπέμπω με την σειρά μου σε ένα άκρως επίκαιρο και πρωτότυπο θεολογικο-κινηματογραφικό βιβλίο καθώς και αρκετά χρήσιμο ψυχολογικό εγχειρίδιο για το ζήτημα της πολύμορφης απώλειας και του θανάτου.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο, όαση ζωής, εν μέσω της θανατερής ερημιάς. Ένα βιβλίο, που κομίζει Φως, φως Χριστού, και όχι φώτα του αντιΧρίστου. Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί, αφού ως γνωστό η αληθής φιλοσοφία και γνήσια θεολογία είναι η υπαρξιακή μελέτη, ο στοχασμός, η μνήμη και η εμπειρία του Θανάτου με την εσχατολογική αναστάσιμη ελπίδα. Ένα βιβλίο για όσους επιμένουν να κρατούν αναμένη την ελπίδα του Φωτός της Αναστάσεως.
Εγκάρδιες ευχαριστίες στον π.ΒΧ για την προσωπική του αφιέρωση, καθώς θερμότερες ευχαριστίες και στους πολύτιμους φίλους/ες που μου το απέστειλαν ταχυδρομικώς.

© Του Παναγιώτη Νούνη
~Εκπαιδευτικός | Αναπληρωτής καθηγητής
~Σύμβουλος ψυχικής υγείας

Σχόλια

Δημοφιλείς Αναρτήσεις