Βιβλιοπαρουσίαση 033: «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΖΕΝ», του Alan W. Watts

 




Βιβλιοπαρουσίαση 033: «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΖΕΝ», του Alan W. Watts, εκδόσεις: ΒΕΡΕΤΤΑ, Ρόδος 2013, σσ. 265.

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο γύρω από την εφαρμοσμένη φιλοσοφία του Ζεν, είναι «ο δρόμος του Ζεν», του γνωστού και διάσημου φιλοσόφου Άλαν Γουότς.
Ο Άλαν Γουότς, είναι ένας από τους αγαπημένους μου φιλόσοφους, ο οποίος γνωρίζει άριστα τόσο την θεολογική όσο και την θρησκειολογική γνώση, και δύναται με φιλοσοφικό και παιδαγωγικό τρόπο να εμπνεύσει και να μεταδώσει παιδαγωγικά, φιλοσοφικά ζητήματα εφηρμοσμένης φιλοσοφίας και ψυχολογίας.
Στο πρώτο μέρος του βιβλίου ο πολύτιμος συγγραφέας ασχολείται διεξοδικά με την ιστορία του βουδισμού, αναπτύσσει σχολαστικά και αναλυτικά -μέσα από κινέζικες ή ιαπωνέζικες πηγές- ζητήματα για την φιλοσοφία του Τάο και την καταγωγή του Βουδισμού. Επίσης, συζητά το εξειδικευμένο ζήτημα του Βουδισμού της Μαχαγιάνα, μέχρι και την ιδιαίτερη εμφάνιση και ανάπτυξη της ιδιαίτερης βουδιστικής φιλοσοφίας του Ζεν.
Στο δεύτερο μέρος, και το πλέον σημαντικότερο μέρος ολόκληρου του βιβλίου, μελετούμε και ανακαλύπτουμε ιδιαίτερα ζητήματα για την εφαρμοσμένη φιλοσοφία του Ζεν, με τις θεμελιώδεις αρχές και πρακτικές του.
Ζητήματα εκπληκτικά παρόμοια στα σημεία με τις ησυχαστικές αντιλήψεις περί του ορθοδόξου Χριστιανισμού, πατερικής θεολογίας ή χριστιανικού Μοναχισμού.
Μία από τις βασικές αρχές του Ζεν, είναι: «να κάθεσαι ήσυχα, και να μην κάνεις τίποτα», πράγματα κάπως παράδοξα για τον σύγχρονο δυτικό άνθρωπο αφού οι καθημερινοί ρυθμοί του και οι ανάγκες του τον φορτώνουν με υπερβολικό στρές, άγχος, ένταση και νευρικότητα.
Το εν λόγω εγχειρίδιο για τον δρόμο του Ζεν, μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον πέραν από φιλοσοφικής άποψης, αλλά και απο ψυχολογικής θέασης των πραγμάτων, αφού μας ήταν πολύ χρήσιμο τακτικά και γνωσιολογικά στις καθιερωμένες εβδομαδιαίες συναντήσεις μας με τις οργανωμένες ομάδες «Αυτογνωσίας» του Psycho-Logic, με τα άτομα που συμμετέχουν, ώστε να τα μοιραστούμε και να συζητήσουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποσπάσματα και να τα συμπροβληματίσουμε για υπαρξιακούς λόγους στη οδό της αυτοπραγμάτωσης του εαυτού μας.
Του Παναγιώτη Νούνη
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
27/11/2021
----------------------------------------------
«Αυτοί που ξέρουν, δεν μιλούν. Αυτοί που μιλούν, δεν ξέρουν.
Είναι ευκολότερο να πούμε τι ΔΕΝ είναι το Ζεν, παρά να το ορίσουμε με ακρίβεια, εφόσον δεν πρόκειται ούτε για θρησκεία, ούτε για φιλοσοφία, ούτε για επιστήμη. Στην Ινδία, την Κίνα και την Ιαπωνία το Ζεν θεωρείται απλά ως "ένας δρόμος για τη Λύτρωση", κι ίσως αυτός είναι ο καλύτερος ορισμός του.
Άμεσο και απλούστατο, το Ζεν προσφέρει στους αφοσιωμένους μαθητές του μια υπερβατική κατάσταση ολοκληρωτικής ένταξης στο Σύμπαν, διαμέσου της αποδοχής του θανάτου και της Χαράς της Ζωής. Από εδώ και πέρα όμως, οι λέξεις αδυνατούν να περιγράψουν μια βιωματική εμπειρία, η οποία υπερβαίνει τις δυνατότητές τους και σ' αυτό ακριβώς έγκειται η γοητεία του Ζεν διαμέσου των αιώνων». Του ALAN W. WATTS. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Περιεχόμενα:
Πρόλογος
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ
1. Η φιλοσοφία του Τάο
2. Η καταγωγή του Βουδισμού
3. Ο Βουδισμός της Μαχαγιάνα
4. Εμφάνιση και ανάπτυξη του Ζεν
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ
1. "Κενός και Υπέροχος"
2. "Να κάθεσαι ήσυχα, να μην κάνεις τίποτα"
3. Ζα-ζεν και Κοάν
4. Το Ζεν στις Τέχνες
Σημειώσεις
Βιβλιογραφία
Κινέζικες Σημειώσεις

Σχόλια

Δημοφιλείς Αναρτήσεις